Mentenanta
Conceptele de mentenanta se impart in:
- reactiva
- corectiva
- preventiva
- predictiva
MENTENANTA REACTIVA
Se intervine asupra sistemului/masinii/echipamentului numai in momentul in care apare defectul. Activitatea se concentreaza pe repararea defectului, fara a cauta cauza.
Timpul scurs de la deteriorarea la intreruperea capacitatii sistemului de a asigura functia ceruta in conditiile optime de functionare specificate poarta numele de timp de dezvoltare a defectului.
La mentenanta reactiva avem parte de o planificare scazuta si bineinteles de reparatii incomplete dat fiind faptul ca nu s-a cautat cauza defectului.
MENTENANTA CORECTIVA
Activitatea mentenantei corective se focalizeaza pe sarcini planificate la intervale regulate de timp prin care se asigura mentinerea in stare de functionare la parametri optimi a masinilor/sistemelor/echipamentelor.
Eficienta programului de mentenanta se judeca in functie de costul ciclului de viata a sistemelor critice si nu in functie de cat de repede este repus in functiune.
La mentenanta corectiva avem parte de un program de interventii bine stabilit, reparatii corecte si complete.
MENTENANTA PREVENTIVA
Defineste un program de mentenanta ce are ca scop eliminarea sau prevenirea mentenantei corective si/sau a celei reactive. Un program de mentenanta preventiva corespunzator va apela la evaluarea periodica a echipamentelor/masinilor/sistemelor pentru a detecta potentiale probleme si pentru a programa imediat interventiile necesare ce vor preveni orice deterioarare a conditiilor de functionare.
MENTENANTA PREDICTIVA
Este mijlocul de imbunatatire si crestere a productivitatii, calitatii produselor si ale randamentului total al sistemelor de fabricatie si productie.
Are la baza programarea activitatilor in functie de parametrii/indicatorii efectivi de functionare ai echipamentului/sistemului.